Конференція з питань сирітства - 25-26.03.2017


25-26 березня представники ГО «Центр «Тавор» взяли участь у конференції на тему «Система опіки дітей–сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування: українські та міжнародні практики. Шляхи підвищення якості соціальних послуг в Україні». Захід відбувся в смт. Брюховичі біля Львова; організаторами були ЛОФ (Львівська Освітня Фундація) та фонд Ginger UCEF.
В Україні близько 73 000 дітей проживає та виховується в інтернатах, з них лише 20% є реальними сиротами (за даними Міністерства соціальної політики станом на 1 Січня 2016 р.). Більшість доповідачів піднімали актуальні питання на теми, які торкались саме системи інтернатів в Україні та зарубіжного досвіду у Західній Європі. Власне про приклад родинних будинків, які замінили інтернати в Словаччині доповів Йозеф Міклоско, керівник ГО «Usmev ako Dar» у презентації: “Реформування інтернатної системи Словаччини: практичні кроки та процес переходу до сімейних форм опіки”.
Не залишила без уваги рубрика виступів «Жива книга» випускників інтернатів, тепер вже успішних людей, які досягли чималого успіху у житті. Дорога для них була складною, адже багаж досвіду та соціалізації був меншим після виходу з інтернату на відміну від однолітків, які за кордоном навчалися і проживали у будинках сімейного типу. Вони ходили у звичайні школи, спілкуючись та адаптуючись до життя у соціумі, таким чином набувши повсякденних навиків. Тож перевагу більшість учасників конференції надали будинкам сімейної форми опіки.
Також звучали цікаві теми, які доповідачі розкривали, а саме: превентивна робота із сім’ями у складних життєвих обставинах; соціальні послуги та супровід випускників закладів опіки; міжнародні практики реформування інтернатної системи та сучасні форми опіки; інтернати/дитячі будинки сімейного типу.

Іван Татчин, 
асистент Центру “Тавор”
12 квітня 2017 р.

Коментарі

Популярні публікації

Нам допомагають

Фундація Українського Католицького Університету

Ginger

Українська Освітня Платформа

Благодійний фонд Св. Стефана

Парафія Пресв. Трійці

Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень

Фонд Абіліс